Ключове / Банди

“Ключовете предпазват и помагат да проектирате – ето каква е тяхната цел. Те пазят стойката на гръбнака и проектират енергията, в посоката, в която искате” Гуру Прем Сингх Калса

Бандите или ключовете на тялото, насочват праната и апаната, генериращата и елиминиращата енергии, по време на практикуването на Кундалини Йога. Смесването на тези две енергии отваря потока на енергия в централния енергиен канал по гръбнака – Шушумна, което внимателно събужда кундалини енергията по контролиран начин. Чрез продължителни и дълбоки практики на бандите, телесните системи се пречистват, възстановяват и рафинират, чрез циркулация на кундалини енергията.

Първичната функция на бандите (или ключовете на тялото) е да създадат вътрешна сила и да държат отворен шушумна и в същото време да създават хидравличен натиск, за да „окуражат” енергията да се движи свободно по този канал.

Шушумна е духовен канал, и неговият физически еквивалент е гръбначния стълб. Много е важно гръбнака да бъде изправен и в правилна позиция, така че този канал да бъде отворен. Бандите не са само силен начин, който обикновено се използва за да създаде енергийна вълна, но те също спомагат да се държи гръбнака в правилно положение.

Чрез използването на един или няколко ключа, ние съзнателно можем да създадем вътрешна рамка, която да подравни и да поддържа гръбнака в правилна позиция във всяка поза (асана), която използваме в момента. С правилно създадена вътрешна рамка, за поддържането на позата използваме само най-подходящите мускули и можем да освободим ненужното напрежение от останалата част на тялото.

Тези техники консолидират ефекта на практиката Кундалини Йога и насочват праната по физическите и енергийни канали, за да постигнем изцеляване, енергизиране и заздравяване на цялото човешко същество.

Ключ на врата (Jalandhar Bandh)

Какво: Вратния ключ е основния и най-често използвания ключ. Той регулира движението на енергия в горната част на тялото.

Как: Повдигнете гърдите и гръдната кост, като удължавате задната част на врата, чрез издърпването на брадичката назад, към врата. Мускулите на врата, гърлото и лицето остават спокойни.

Кога: При всички медитации с мантри, повечето пранаями. При задържането на дъха.

Защо: Концентрира секрецията на жлезите. Регулира кръвното налягане. Намалява външното разсейване. Заключва енергията в мозъка и центъра на луната (брадичката). Насочва прана енергията в централния канал, като успокоява сърцето.

 

Коренен ключ (MULBandh)

Какво: Коренния ключ е като хидравличен ключ в основата на гръбнака. Той координира, стимулира и балансира енергиите свързани със секс органите, ректума и точката на пъпа (долните три чакри)

Как: Три действия се прилагат едноврененно в бърза, плавна последователност. Първо стегнете и задръжте стегнати мускулите около ануса. После стегнете и задръжте стегнати мускулите около секс органите(все едно спирате да уринирате). И накрая, стегнете мускулите на долната част на корема и точката на пъпа към гръбнака.

Кога: Често се прилата в края на упражнение. Понякога се прилага – продължително или ритмично – по време на медитация. Обикновено се прилага със задържане на дъха (с поет или издишан въздух). Не трябва да се прилага по време на лунния цикъл.

Защо: Изчиства ефекта от упражнението. Смесва праната и апаната в центъра на пъпа, когато се смесят двете енергии отварят входа на Шушумна, за да премине енергията по гръбначния стълб. Стимулира правилното движение на течността в гръбначния стълб.

 

Ключ на диафрагмата (Uddiyana Bandh)

Какво: Този ключ интегрира вертикално емоциите, прана енергията и функциите под и над мускула на диафрагмата. Стегнатост в този мускул – както и емоциите, които складира – могат да затруднят изпълнението на ключа.

Как: Вдишайте и после издишайте напълно. Издърпайте цялата коремна зона нагоре и назад към гърба. Точката на пъпа не е стегната, въпреки че е преместена нагоре. Повдигнете гръдния кош, докато леко натискате долната част на гръбнака напред. При правилно изпълнение вдлъбнатината в основата на гърлото се засилва. Задръжте от 10 до 60 секунди без напрежение. После отпуснете корема, като постепенно поемате въздух без да отпускате вратния ключ или без да изправяте брадичката.

За много хора е по-лесно да практикуват този ключ от изправена позиция. С крака, на равнение на раменете, леко наклонени напред, ръце на коленете и изправен гръб. Като повдигнете леко гърдите приложете ключа.

Кога: На празен стомах. Изпълнявайте след като сте издишали напълно.

Защо: Масажира червата и сърдечния мускул. Стимулира прочистването, насърчава младостта. Засилва елемента огън, третата чакра и отваря Сърдечната чакра, като в резултат увеличава добротата, състраданието и търпението.

 

Големия ключ (MAHABandh)

Какво: Големия ключ е част от основата на Кундалини Йога.

Как: Със задържане на дъха(въздуха е издишан), приложете всички три ключа (врат, диафрагма и коренен ключ) едновременно.

Кога: На празен стомах. Прилага се, когато въздуха е издишан. Прави се при различни пози и с различни мудри.

Защо: Подмладява жлезите, нервите и чакрите. Казват, че лекува много заболявания, като високо и ниско кръвно налягане, менструални спазми, нередовност на червата и други.

 

Информяцията за ключовете в тази страница е обобщена от книгата на Yogi Bhajan, Ph.D. The Aquarian Teacher: KRI International Kundalini Yoga Teacher Training Textbook Level One Instructor. Third Edition. Kundalini Research Institute, 2005.