Кундалини йога

Какво е Кундалини йога?

Кундалини йога е йога на осъзнаването. Състои се от лесни йога техники, които могат да се практикуват от всеки, независимо от възрастта или физическите възможности. Целта на кундалини йога е човек да разбере своя максимален потенциал и това е един от най-бързите начини да го направи.

Тя е цялостна наука, изградена от дишане (pranayam), йога пози (assanas), звук, мантри, медитация и релаксация.

Чрез практикуването на Кундалини йога ще изградите здраво тяло, ще развиете балансиран ум и ще се свържете с вътрешната си мъдрост за да сте лъчезарни, силни и спокойни.

История

В миналото Kundalini Yoga била тайна система от техники, която не била достъпна на широката публика извън Индия до 1969. Може би най-ранното позоваване на Кундалини Йога е в Yoga-Kundalini Upanishad в Индия. Датирането на този текст не е точно, защото учените спорят за точната дата на съставянето на Upanishads, но за едно има консенсус, че всички Upanishads са били всъщност преди това устни предания. Има предположения, че съставянето на  текстовете Yajurveda може да бъде датирано между 1,400  1,000 BC.

През 1969 Kundalini Yoga влиза в западната и американска духовна култура чрез йога учителят Йоги Баджан – известен духовен водач от Индия. Той превъплащава преди забранената йога и я представя на Запад, като духовна система за личностно извисяване. През 35-те години преподаване, до неговата смърт през 2004, Йоги Баджан оставя голямо наследство от информация и учения, свързани с йога практики на Кундалини йога, включително публикации на повече от 100 книги за прилагането на Кундалини Йога, покривайки: йога, медитация, физически упражнения, рехабилитация на наркотични зависимости, йога за мъже и жени, психология, лечение, прераждане, преподаване, бизнес, взаимоотношения и брак. Той успешно създава мрежа от учители, които продължават да разпространяват Кундалини Йога по Света.

Хиляди години знанието внимателно е било предавано от Учител на Ученик. Учителят е говорил, а Ученика е запаметявал и практикувал. Йоги Баджан е прекарал много години в Индия, като е учил, практикувал и усъвършенствал навиците и практиките на Кундалини Йога.

За да оценим стойността на този голям подарък, трябва да разберем защо за хилядолетия Йогите са пазели тази тайна. Те внимателно са избирали своите ученици, пазили са ревниво своята тайна, защото Знанието дава сила, а силата може да покварява. Обикновено само след като Ученикът демонстрирал смирение, дисциплина, послушание тогава Учителят разкривал тайните крии.

Въпреки това Йоги Баджан разпространява своето Знание открито за да подготви човечеството за големите промени, през които Планетата преминава при смяната на Ерата на Рибите с Ерата на Водолея. Древната технология на Кундалини Йога ни дава осъзнатостта и силата да минем през тази трансформация по плавно.

Методология

Според йогийската философия, кундалини е духовна енергия или жизнена сила, която се намира в основата на гръбнака. Тя често е оприличавана на намотана змия. Буквално кундалини или кундала значи “това, което е навито”. Вярва се, че с помоща на Кундалини Йога, спящата кундалини енергия се събужда от своята навита основа през 6-те чакри и стига до седмата чакра или короната.

Йоги Баджан също е описал аурата като поддържаща осма чакра, която според него е основна за интегрирането и задържането на енергията през седемте чакри, позволявайки тази енергия да се развие свободно в тялото на човека.

Кундалини енергията може да бъде събудена чрез практикуване на йога техники – в идеалния случай, следвайки напътствията на сертифициран учител – включващи мантри, прана и дихателни техники, садхана, асана, медитация или просто чрез себеотдаване и молитва.

Ползи от практикуването на Кундалини Йога

Практикуването на Кундалини Йога балансира жлезите с вътрешна секреция, засилва нервната система и ни дава възможност да впрегнем енергията на съзнанието и емоциите, така че да контролираме себе си, а не да бъдем под влиянието на нашите мисли и чуства. Техниките на Кундалини Йога комбинират дишане, мудри, фокусиране на очите, мантри, ключове и пози по подходящ начин, така че да повлияят на съзнанието, тялото и душата.

Кундалини Йога е йога за съвременния човек, за хората, които трябва всекидневно да се справят с предизвикателствата да задържиш работата си, да отгледаш семейство да развиваш бизнес. Кундалини Йога е за всеки, който иска да изгради умения да се справя успешно с предизвикателствата на днешния ден и на Новата Ера.

Списъка с реалните ползи от практикуването на Кундалини Йога е наистина дълъг, но това което има най-голямо значение е ОПИТЪТ. Хубаво е да четете този сайт, както и други източници – но за да постигнете истинско разбиране – ПРАКТИКУВАЙТЕ:)