Покриване на главата

По време на час по Кундалини Йога по метода на Йоги Баджан е много вероятно учителят  и много от учениците да носят на главите си шал, шапка или тюрбан.

Начини за покриване на главата

Йоги Баджан учел учениците си, че косата е жива и има енергийна функция. Чрез Кундалини Йога ние се учим как да осъзнаваме и усъвършенстваме енергиите си и ето защо той препоръчваше покриване на главата и косата с памучен плат или увита с тюрбан.*

Носенето на нещо, което да покрива главата помага да управлявате шестият си център – Чакрата Ажна. Покриването на главата стабилизира мозъчната материя и 26-те части на мозъка, които са свързани с нервната система и електромагнитното поле. Покриването на главата създава фокус в полукълбата на мозъка и настройва нервната система. Трябва да се покрива цялата глава, а не само Коронната чакра.

Тюрбаните като технология.

Различни начини за покриване на главата са полезни за медитативните практики. Тюрбаните са полезни за задържане на енергията и за създаване на медитативен фокус в точката на третото око.

Черепа е направен от малки кости, които постоянно се движат, дори само на микрони и степента в която се движат влияе върху нивото на спокойствие или безпокойство. Покриването на главата създава чуство на сдържаност и фокус докато практикуваме йога или когато работим нещо, което изисква яснота на мисленето. *

Предимството от носенето на тюрбан е ,че когато си увит в 5 до 7 пласта плат, слепоочията са покрити, което предпазва от движения в различните части на черепа.

* от www.spiritrisingyoga.com