Фокус на погледа

Много медитации и крии от Кундалини Йога по метода на Йоги Баджан използват специфична точка за фокус на очите. Насочването на погледа влияе върху оптичния нерв и по този начин от очите към центъра на мозъка. По време на медитация и други дейности, различна посока на погледа, предизвиква оптичния нерв да приложи различен натиск към жлезите с вътрешна секреция и сивото вещество.

Когато няма нарочна инструкция при медитация или крия, очите трябва да се държат затворени. Затворените очи при Кундалини крия или медитация спомагат за вътрешната концентрация. По-силна от простото намаляване на външните дразнители, фокуса на очите е много мощна техника за медитация.

В допълнение към тези физически ефекти, фокусирането на погледа спомага за умствената концентрация, позволявайки на съзнанието да достигне състояние на съзнателно спокойствие по време на медитация.

Медитативен фокус на погледа

В точката на третото око. Очите са затворени и леко насочени нагоре към веждите, в центъра на челото, малко над самите вежди. Тази точка отговаря на шестата чакра
– Стимулира хипофизната жлеза и шушумна

Във върха на носа. Очите са леко кръстосани, като гледат по повърхността на носа към върха му. Балансира ида, пингала и шушумна
– Стимулира епифизната жлеза и предната част на мозъка; контролира съзнанието

Във върха на брадичката. Затворените очи са насочени надолу към центъра на брадата. Тази точка отговаря на Лунния център.
– Успокоява

Във върха на главата: Затворените очи са насочени нагоре, все едно гледате в самия център на главата. Тази зона е Коронната чакра, десетата порта.
– Стимулира епифизната жлеза и Коронната чакра.

Отворени 1/10 (9/10 затворени): Клепачите са леки и отпуснати, оставящи малък отвор. Посоката на погледа може да е различна според инструкциите на Йоги Баджан.
– Действа успокояващо и развива интуицията

Текста е обобщен от книгата Yogi Bhajan, Ph.D. The Aquarian Teacher: KRI International Kundalini Yoga Teacher Training Textbook Level One Instructor. Third Edition. Kundalini Research Institute, 2005.