Пранаяма

Изкуството на дишането – Пранаяма

Йога изкуството на дишането се нарича Пранаяма. Пранаяма е контрол (яма) на жизнената енергия (прана), чрез дихателни упражнения. Кундалини Йога използва широк диапазон от дихателни техники. Дишането, неговият ритъм и дълбочина влияят на състоянието на здравето, съзнанието и емоциите. Кундалини йога използва научно дишането за да променя енергийните състояния. Има няколко основни техники, които трябва да бъдат усвоени за да можете свободно да практикувате криите.

ДЪЛГО ДЪЛБОКО ДИШАНЕ

Най-лесното от всички Йога дишания е дългото дълбоко дишане. Това е навик, който сме загубили в съвременната култура. Нормално ние дишаме „плитко” и непостоянно. Това води до емоционален подход към живота, хронично напрежение и слаби нерви. Белите дробове са едни от най-големите органи в човешкото тяло. Белите дробове на средно развит възрастен човек могат да се разширяват до обем почти 6000 кубически сантиметра. Обикновено използваме само 600-700 куб.см от този капацитет. Ако не разширявате дробовете си до техният максимален капацитет, малките въздушни торбички в дробовете, които се наричат алвеоли, не могат да почистят добре лигавицата си. По този начин не поемате достатъчно кислород и освен това се развиват токсични дразнители, които водят до инфекции и болести.  При дълбоко поемане на въздух, можете да разширите белите си дробове до осем пъти. Ако си създадете навика да дишате дълго, дълбоко и бавно, вие ще развиете своята издръжливост и търпение. Дълбоко дълго дишане може да възстанови вашето равновесие дори при хаотични обстоятелства.

Поза (Асана)
Седнете в удобна медитативна поза, например лесната поза (със скръстени крака) с изправен гръбнак.

Нос
Нормалното дишане трябва винаги да е през носа. Дишането през носа филтрира въздуха, затопля го, овлажнява го, така че въздуха да не дразни чуствителната екология на белите дробове. Най-важното при Йогите също е, че ноздрите са свързани с Ида(лявата ноздра – женската енергия) и Пингала (дясната ноздра – мъжката енергия) и затова Праната се приема в тялото през носа.

Вдишване
Започнете с издуване на точката на пъпа навън и след това изпълнете дробовете си с прана от корема нагоре.

Издишване
За да издишате напълно – издишайте колкото се може повече остатъчен въздух навън.

 

ОГНЕНО ДИШАНЕ

Огненото дишане е бърз – ритмичен метод на дишане. Тази техника е често използвана в много Кундалини Йога крии. При огненото дишане фокуса на енергията е в точката на пъпа. Дишането е доста бързо – 2 до 3 дишания в секунда, последователно и мощно без пауза между вдишване и издишване.

Поза (Асана)
Седнете в удобна медидативна поза, например лесната поза (със скръстени крака)  с изправен гръбнак.

Издишване
При издишване, изтласквайте въздуха чрез прибиране на точката на пъпа и корема към гръбначния стълб. При дишането зоната на гърдите е леко отпусната.

Вдишване
При вдишване въздуха се „издърпва” чрез избутване на точката на пъпа напред, за да се вкара въздуха в дробовете.

Това е много балансирано дишане без преимущество на вдишването или издишването, дишане с еднаква сила разпределена между двете. Огненото дишане пречиства кръвта, изхвърля  застоялите токсини от дробовете, лигавицата, кръвните телца и клетките. Редовното практикуване бързо разширява белите дробове. Можете да започнете с 3 минути и постепенно да стигнете до двадесет. При бременност и менструация, заменете Огненото дишане с Дългото дълбоко дишане.

СИТАЛИ ПРАНАЯМА

Поза (Асана)
Седнете в удобна медидативна поза, например лесната поза (със скръстени крака) с изправен гръбнак.

Издишване
Издишайте през носа.

Вдишване
Навийте езика си във формата на буквата U и леко го подайте през устните. Вдишайте дълбоко през езика и устата.

Ситали Пранаяма е известна практика, която успокоява и охлажда гръбначния стълб в зоната на четвъртия и шестия прешлен. Регулира сексуалната и храносмилателната енергия. Това дишане е често използвано за възстановяване от настинки, за регулиране на кръвното налягане, както и за лечение на храносмилателни заболявания.