Асани

Позиции (Асани)

В практиките по Кундалини Йога по метода на Йоги Баджан Позициите (или Асаните) са единият от стожерите, който формира технологията. Дишане, мудри, фокус на очите, мантри и ключове на тялото заедно с асаните влияят върху тялото, съзнанието и душата.

Позициите, практикувани в Кундалини Йога включват форми, които са познати на Хатха йога последователите. Въпреки това при Кундалини Йога, Санскритските имена се използват рядко за позициите; вместо това асаната е обяснена с думи и почти винаги включва демонстрация или илюстрация.

Кундалини Йога също включва група асани, които не са толкова познати при Хатха Йога и може да включват движение в позицията. Специфична последователност от позиции/асани изгражда основата на крия.

Позициите в Кундалини Йога, съзнателно използват енергийния ефект и потоци на баланса и геометрията на тялото.

Ефекти/ползи от асаните

Всеки знае, че дадена позиция може да изгради специфична мускулна група. Ние надграждаме над тази основа. Може да има странични ефекти – например тази ръка може да бъде свързана с друга част на тялото. Може да има взаимна свързаност в тялото, свързвайки далечни точки по неочакван начин.

Всяка асана в крията е упражнение, медитация, връзка на енергийните потоци и инструмент за само-диагностициране за практикуващия Кундалини Йога.

Като упражнение

  • Изолира специфични мускули
  • Натиска специфични точки или зони, за да подобри функцията на органите и жлезите с вътрешна секреция
  • Пренасочва, изчиства или увеличава циркулацията.

Като медитация

  • Създава специална връзка и основа между мозъка и тялото
  • Освобождава емоциолнални блокажи, чрез стимулиране от позицията

Като връзка на енергийните потоци

  • Отваря енергийни пътища между меридианите.

Като средство за само-диагностициране.

  • Дава сигнал за удоволствие, или дискомфорт и болка, като показва състоянието на мускулите, жлезите и/или емоциите.

Вие ще преминете през различните фази, като се приспособявате към ефектите от позициите при Кундалини Йога. В началото може да се чуствате странно. Ако продължите, започвате да се чуствате по-добре. Асаните започват да намират естественото място във Вас, докато давате нова форма на съзнанието и подсъзнанието си. Първо създавате въпросната форма и после започвате да трансформирате всички неща, за които дори не подозирате.

В западната култура и статистиката се гледа на вас като нещата се усредняват. Сравняват ви с някой друг, или усреднен статистически идеал. Йогата ви сравнява само с вашия собствен потенциал. В Кундалини Йога фокуса е не върху перфектното изпълнение на позицията, а върху усещането и ефектът от нея. Каквито и да са вашите физически ограничения, за вас има място в Кундалини йога.